A gyógynövények felhasználásának szabályai ízületi gyulladás esetén

A gyógynövények felhasználása

A gyógynövények a természet kegyes ajándékai. Sokszor fürdő, tea, vagy borogatás formájában szabadítanak meg minket a gyötrő fájdalomtól, kellemetlenségektől. Azonban a gyógynövények felhasználásának is vannak szabályai, mivel bizonyos hatóanyagok egyes problémára pozitívan, míg egy másikra negatívan hathatnak.

Fontos szabály például, hogy a vérbőséget okozó gyógynövényeket nem szabad gyomorfekély, gyomorsavtúltengés esetén belsőleg fogyasztani. Ezért az ízületi fájdalomra javasolt Cayenne-i borsot, vagy más egyéb kapszaicin tartalmú csípős paprikafélét csak helyi borogatásként alkalmazzuk.

Hasonló a helyzet az anyagcsere felgyorsítására, emésztés javítására alkalmazott gyógynövények esetében. Ilyen a legtöbb fűszernövény. Ezek fogyasztása refluxra hajlamosak körében nem javasolt, így, ha ízületi fájdalomra például kakukkfüvet használunk, refluxosként illóolaj formájában javasolt felvinnünk a fájó helyre.

A vízhajtó hatású növények veszélyesek az ödémára hajlamosak körében. A csalán vízhajtó hatása miatt tehát ödémások esetében nem javasolt terápia az ízületi bántalmakra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük